• مرام‌نامه
  • شبکه های اجتماعی
  • سفارش آگهی
  • تماس با ما
  • درباره ما
پنجشنبه 14 آبان 1405
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
ژورنال سینما
  • خانه
  • خبر
  • رک و راست
  • شیروانی داغ
  • گزارش
  • گفتگو
  • گوناگون
  • یادداشت
  • یک سکانس سینمایی
  • خانه
  • خبر
  • رک و راست
  • شیروانی داغ
  • گزارش
  • گفتگو
  • گوناگون
  • یادداشت
  • یک سکانس سینمایی
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
ژورنال سینما
  • مرام‌نامه
  • شبکه های اجتماعی
  • سفارش آگهی
  • تماس با ما
  • درباره ما
تبلیغات
خانه خبر

وقتی عروسک‌های خیمه‌شب‌بازی از درد زمانه می‌گویند

14 آبان 1405
در خبر
0 0
A A
0
وقتی عروسک‌های خیمه‌شب‌بازی از درد زمانه می‌گویند

سینماروزان: مستند «لُعبت‌باز» ساخته پوریا نوری در شصت‌ویکمین برنامه از سلسله جلسات نمایش مستندهایی درباره تئاتر ایران، به همت انجمن منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران خانه‌ تئاتر عصر چهارشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۵ در سینماتک خانه‌‌‌ هنرمندان ایران به نمایش درآمد و نشست نقد و تحلیل آن با حضور پوریا نوری، کارگردان اثر، فرزاد فره‌وشی (مستندساز و‌ پژوهشگر تئاتر) برگزار شد.

در آغاز، علی افشار، مجری نشست، ضمن برشمردن شاخصه‌های اثر که آن را به فیلمی ممتاز در بسته فیلم‌های مستند درباره تاریخ تئاتر ایران بدل می‌کند به خلاقیت فیلمساز در روایت و نماهای اثرگذار سینمایی اثر (به ویژه هم‌قدم شدن استاد سیاوش ستاری و عروسک مبارک در ساحل دریای جنوب) اشاره کرد و در پی آن پوریا نوری از چگونگی تولید اثر و بازخوردهای داخلی و خارجی آن سخن گفت.

فرزاد فره‌وشی، مستندساز و پژوهشگر تئاتر، با اشاره به دغدغه‌ درست و اصولی پوریا نوری در ساخت مستند «لعبت‌باز» و پرداختن به نحله‌ای از نمایش سنتی که سال‌هاست در کشور رنگ باخته است، بیان کرد: سیاوش ستاری با هوشمندی تمام، فیلم را با سکانسی تاثیرگذار و بدون کلام از درون یک خودرو آغاز می‌کند که در آن، مخاطب پیش از شنیدن نریشن و بدون هیچ‌گونه هیجان بیرونی، بلافاصله متوجه بار سنگین جدایی و مهاجرت فرزند برای کسب دانش و پیشرفت می‌شود؛ مهاجرتی که در دهه‌های گذشته به دلیل هزینه‌های گزاف، امری انحصاری و دست‌نیافتنی بود.

او با تأکید بر ریشه‌های تاریخی ورود هنرهای مدرن و آوانگارد به جامعه‌ ایران از طریق طبقات متمول و تحصیل‌کرده، افزود: همان‌طور که هنر تئاتر و هنرهای تجسمی در دوره‌ دارالفنون با اتکا به سرمایه‌ی شخصی خانواده‌های برخوردار راه خود را به جامعه‌ ناآشنا باز کردند، امروز نیز مهاجرت تحصیلی فرزندان برای کسب تجربه و تعالی، نیازمند هزینه‌های سنگین و گذشتن از غصه‌ تلخ دوری است؛ چنان‌که در سکانس پایانی فیلم نیز تصویر در آغوش کشیدن پدر و مادر، گویای درد عمیق فراق در کنار امید به آینده‌ فرزند است.

فره‌وشی با اشاره به تضاد تکان‌دهنده‌ میان زندگی کودکان محروم سیستان و روند مهاجرت در مستند «لعبت‌باز»، بیان کرد: خیمه شب‌بازی که ریشه‌ای کهن در تاریخ این سرزمین دارد، در سیستان و در میان کودکانی اجرا می‌شود که از ساده‌ترین امکانات و تفریحات شهری بی‌بهره‌اند، اما با چنان شیفتگی و باوری با این هنر ارتباط برقرار می‌کنند که آدم مبهوت می‌ماند؛ در حالی که در سوی دیگر میدان، سارینا به عنوان مروج این نمایش سنتی، از مناسبات موجود خسته شده و تصمیم به ترک وطن می‌گیرد.

او ضمن تمجید از تدوین و ساختار روایی مستند افزود: کارگردان با مهارت تمام، دو نقطه‌ی صفر و صد از واقعیت جامعه‌ ما را بدون شعارزدگی در کنار هم قرار داده است که هر دو سوی این روایت با غم و حسرت گره خورده است؛ از یک سو غم سنگین دوری دختر از خانواده و از سوی دیگر، حسرت کودکانی که برای ابتدایی‌ترین سرگرمی‌های زندگی نیز با محرومیت دست‌به‌گریبانند و همین تباین هوشمندانه، ارزش کار را دوچندان کرده است.

علی افشار، روزنامه‌نگار و مجری برنامه، با اشاره به موانع و چالش‌های ساختاری که مانع از ادامه‌ حیات و جریان‌سازی هنرهای نمایشی سنتی در جامعه شده است، بیان کرد: سیاست‌گذاری‌های سلیقه‌ای و محدودیت‌ها باعث شد تا در مقطعی زیست این هنر اصیل با مخاطره روبه‌رو شود و همانطور که فیلم‌ در یکی دو سکانس حیرت‌انگیز به ما نشان می‌دهد حتی چهره‌های شاخص این هنر نیز امکان اجرای خیمه‌شب‌بازی را نداشتند؛ در حالی که مخاطبان اصلی این هنر، همان کودکان معصومی هستند که تماشای یک نمایش ساده می‌تواند لحظاتی به یادماندنی برایشان بسازد.

او با تأکید بر سایه روشن‌های تصویری و مفهومی مستند «لعبت‌باز»، افزود: پایان‌بندی فیلم و دویدن کودکان به دنبال ماشین، تصویری تکان‌دهنده از دریغ کردن شادی‌های ساده از این چهره‌های معصوم به دست می‌دهد.

فره‌وشی در این بخش گفت: «لعبت‌باز» نشان می‌دهد که چگونه شرایط پیرامونی، تنفس و ادامه‌ی حیات را از این هنر سلب کرده است؛ فضایی که در جریان نقد و بررسی فیلم، جای خالی چهره‌هایی همچون دکتر علی منتظری برای تحلیل عمیق‌تر ابعاد آن به شدت احساس می‌شد.

این پژوهشگر حوزه‌ تئاتر، با اشاره به ریشه‌های تاریخی نمایش سیاه‌بازی و خیمه‌شب‌بازی و نسبت آن با اقلیت‌های آفریقایی‌تبار در تاریخ ایران، بیان کرد: شخصیت سیاه در نمایش‌های سنتی ما بازتاب رنج غریبه‌هایی است که در جامعه مورد تمسخر قرار می‌گرفتند، اما همین شخصیت به مرور زمان به منتقد عاقل و آگاهی در دربار تبدیل شد که می‌توانست در دل خفقان و استبداد مطلق، تصمیمات پادشاه را به چالش بکشد و نقد کند.

او با تمجید از تلاش‌های ارزشمند سیاوش ستاری در حفظ و احیای این میراث نمایشی ناملموس و راه‌اندازی موزه‌ی تخصصی، افزود: احتمالاً در دوره‌هایی از تاریخ تلاش شده است تا با انتقال این مفاهیم به دنیای عروسک و خیمه‌شب‌بازی، زهر انتقادها گرفته شود، اما امروز زحمات خستگی‌ناپذیر آقای ستاری در پاسداری از این هنر اصیل که جایش امشب در میان ما برای حضور در جشنواره‌ی عروسکی پالرمو خالی است، بیش از پیش شایسته‌ تقدیر و توجه است.

پوریا نوری، کارگردان مستند «لعبت‌باز»، با ابراز خرسندی از نقدها و تحلیل‌های مطرح‌شده درباره‌ اثرش و اشاره به حضور این فیلم در جشنواره‌ عروسکی پالرمو، بیان کرد: برای معرفی درست آدم‌ها و آثارشان نیازمند ارائه‌ای قدرتمند هستیم و بسیار خوشحالم که این مستند توانسته است چنین بازخوردهای عمیق و ارزشمندی را از سوی اساتید و پژوهشگران دریافت کند.

کارگردان مستند «لعبت‌باز»، با اشاره به مسیر شکل‌گیری این اثر و بهره‌گیری از راش‌های ناب به‌جامانده از بزرگان سینما و همراهی فرید دغاغله به عنوان تدوینگر، بیان کرد: این پروژه از سال‌های پیش از کرونا کلید خورد و با طولانی شدن روند تولید و انتظار برای مشخص شدن سرنوشت سارینا، سرانجام به سرانجام رسید؛ مستندی که رسالت اصلی خود را نور تاباندن بر قا‌مت آدم‌ها و قصه‌های کمتردیده‌شده‌ای می‌داند که در ویترین‌های رسمی گم شده‌اند.

او با تشریح دیگر آثار کارنامه‌ خود از جمله مستندهای «سفید ناب»، «پا به سنگ» با محوریت یک داور زن و اثر تازه‌ در دست تدوین خود افزود: در فیلم جدیدم به سراغ روایت زندگی آخرین خانواده‌های عشایری شمال استان فارس و هم‌زمان بستر بیماری و زوال مادربزرگم رفته‌ام تا از طریق پیوند میان خاطرات عشایری و آلزایمر او، روایتی تکان‌دهنده از گذشت زمان و زوال سنت‌ها به تصویر بکشم.

کارگردان مستند «لعبت‌باز»، با اشاره به پیشینه‌ی حرفه‌ای سیاوش ستاری در سینما به عنوان مدیر تولید آثار شاخص تلویزیون بیان کرد: حضور سوژه‌ای آگاه و مسلط به مدیوم تصویر مانند آقای ستاری که خودش به روند کار و ابعاد مستند اشراف کامل داشت، مسیر تولید را هموارتر کرد و همراهی فکری او با گروه تأثیر بسزایی در شکل‌گیری روایت داشت.

او با تمجید از نقش کلیدی علی شمس در نگارش متن و نریشن این مستند افزود: متن اثر با وجود سادگی، عمق ویژه‌ای دارد و علی شمس پس از آماده شدن نسخه‌ی نهایی فیلم، نریشن آن را به زیبایی به رشته‌ی تحریر درآورد؛ هرچند از نسخه‌ی ۶۳ دقیقه‌ای فیلم تا نسخه‌ی کوتاه‌تر ۵۲ دقیقه‌ای تغییراتی اعمال شد، اما حضور افراد متخصصی چون شمس و ستاری از نقاط قوت و فرخنده‌ این اثر به شمار می‌رود.

این مستندساز با اشاره به نحوه‌ تعامل بی‌واسطه و طبیعی اهالی روستای غریب‌آباد در سیستان با گروه فیلم‌برداری، بیان کرد: به دلیل حضور نامحسوس دوربین، کودکان و خانواده‌ها کاملاً خودشان بودند و حتی در صحنه‌های اعتراض یا درخواست کمک، متوجه حضور ما نبودند؛ چنان‌که سیاوش ستاری با هوشمندی مسیر حرکت خود را به سمت آن منطقه تغییر داد و این مواجهه، لحظات بکری را خلق کرد که بازتاب آن در جشنواره‌های معتبر جهانی از جمله فیلنای آلمان، فستیوال پالرمو و مراسم سالگرد یونیما با استقبال پرشور مخاطبان بین‌المللی روبه‌رو شد.

او در پایان با تمجید از اراده و خستگی‌ناپذیری سیاوش ستاری در آموزش و ترویج این هنر سنتی در نقاط مختلف کشور از جمله سیرجان، افزود: برای مخاطب خارجی، تماشای این مستند و دیدن هم‌زمان دو وجه متضاد از واقعیت امروز ایران از زندگی کودکان محروم روستایی تا تلاش برای مهاجرت و پیشرفت فرزندان جذابیت ویژه‌ای دارد و نشان می‌دهد که چگونه خیمه شب‌بازی و شخصیت «مبارک» توانسته است فراتر از مرزها با مخاطبان جهانی ارتباط برقرار کند.

پیوند کوتاه: https://www.cinemajournal.ir/?p=97597
image_print
برچسب ها: مستند لعبت باز
نوشته قبلی

انیمیشن «سفینه نجات» ۶۰ میلیاردی شد

مطالب مرتبط

انیمیشن «سفینه نجات» ۶۰ میلیاردی شد

انیمیشن «سفینه نجات» ۶۰ میلیاردی شد

13 آبان 1405

سینماروزان: همزمان با فروش ۶۰ میلیارد تومانی انیمیشن سینمایی «سفینه نجات» به کارگردانی هادی محمدیان، جدیدترین تیزر این اثر همزمان...

امیرحسین شفیعی مشاور عالی دبیر جشنواره تئاتر فجر شد

امیرحسین شفیعی مشاور عالی دبیر جشنواره تئاتر فجر شد

13 آبان 1405

سینماروزان: امیرحسین شفیعی به عنوان مشاور عالی دبیر چهل و پنجمین جشنواره‌ی بین‌المللی تئاتر فجر منصوب شد.   «ایوب آقاخانی»...

درگذشت محمود موسوی‌نژاد صداگذار چندژانری/آخرین بار، از عوض شدن نوشت/از مزرعه پدری و ایران‌برگر تا ترانه و آیدا و..‌. 

درگذشت محمود موسوی‌نژاد صداگذار چندژانری/آخرین بار، از عوض شدن نوشت/از مزرعه پدری و ایران‌برگر تا ترانه و آیدا و..‌. 

12 آبان 1405

سینماروزان: محمود موسوی نژاد متخصص صدای سینما در ۵۳ سالگی فوت شد. محمود موسوی‌نژاد فروردین ۱۳۵۲ در شیراز زاده شد...

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدها

  • رامبد جوان با برنامه استعدادیابی "دوئت" میآید

    رامبد جوان با برنامه استعدادیابی “دوئت” میآید

    3694 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 1478 توئیت 924
  • از فیلم «مهمان مامان» تا سریال «بامداد خمار»/تغییر رنگ ماتیک گلاب آدینه برای مهرجویی/بهنوش بختیاری چه نوشت؟

    2694 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 1078 توئیت 674
  • چرا سریال «بدنام» پرمخاطب شد؟ /چرا برخی تظاهر میکنند که آن را ندیده‌اند؟/یک فارغ‌التحصیل جامعه‌شناسی در ۶ بند توضیح داد

    228 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 91 توئیت 57
  • سورپرایز مهران احمدی در سریال بامداد خمار/از شعبان استخوانی و پهلوان اکبر به افراسیاب

    91 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 36 توئیت 23
  • ۱۲+۱= پایانِ سریال «بدنام»!؟

    135 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 54 توئیت 34
  • مرگ بازیگر “هتل کارتن”+عکس

    717 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 287 توئیت 179
  • ورود سریال «یل» با نوید و دارودسته‌ی پرتعداد+ویدیوی تازه

    61 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 24 توئیت 15
  • یک تکه از فیلم “بورسیه”با بازی جواد عزتی-امیر جعفری! +ویدیو

    53 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 21 توئیت 13

آخرین مطالب

وقتی عروسک‌های خیمه‌شب‌بازی از درد زمانه می‌گویند

انیمیشن «سفینه نجات» ۶۰ میلیاردی شد

امیرحسین شفیعی مشاور عالی دبیر جشنواره تئاتر فجر شد

کربلای‌۴ نشد!⇐فیلم «جانشین» و درک آرمان درویش-شکیب شجره از آن دوران و این دوران

درگذشت محمود موسوی‌نژاد صداگذار چندژانری/آخرین بار، از عوض شدن نوشت/از مزرعه پدری و ایران‌برگر تا ترانه و آیدا و..‌. 

حکم آقازاده برای خواهرزاده!⇐علیرضا تابش دبیر جشنواره فیلم فجر۴۵ شد/تامین اجتماعی درکنار فستیوال فجر؟

صدور پروانه برای “بوگاتی” خودروی میلیون دلاری!+تهیه‌کننده‌ی «در امتداد شب»+…

انسانیت در شهر دَدان؟؟⇐رونمایی از پوستر فیلم “حاشیه”

«نبرد بادبادک‌ها» به اکران‌های دانش‌آموزی رسید/ نمایش نیم‌بها برای مدارس

از آموزش هنر تا اشتغال در صنعت/برگزاری نمایشگاه تخصصی طراحی طلا و جواهر «آوای خیال»

تبلیغات

ویژه ها

کربلای‌۴ نشد!⇐فیلم «جانشین» و درک آرمان درویش-شکیب شجره از آن دوران و این دوران
خبر وسط

کربلای‌۴ نشد!⇐فیلم «جانشین» و درک آرمان درویش-شکیب شجره از آن دوران و این دوران

12 آبان 1405

سینماروزان/حامد مظفری: فیلم جانشین در کارنامه کاری کارگردانش-مهدی شاه محمدی- یک گام به پیش است به یک علت اصلی و...

ادامه مطلبDetails
درگذشت محمود موسوی‌نژاد صداگذار چندژانری/آخرین بار، از عوض شدن نوشت/از مزرعه پدری و ایران‌برگر تا ترانه و آیدا و..‌. 

درگذشت محمود موسوی‌نژاد صداگذار چندژانری/آخرین بار، از عوض شدن نوشت/از مزرعه پدری و ایران‌برگر تا ترانه و آیدا و..‌. 

12 آبان 1405
حکم آقازاده برای خواهرزاده!⇐علیرضا تابش دبیر جشنواره فیلم فجر۴۵ شد/تامین اجتماعی درکنار فستیوال فجر؟

حکم آقازاده برای خواهرزاده!⇐علیرضا تابش دبیر جشنواره فیلم فجر۴۵ شد/تامین اجتماعی درکنار فستیوال فجر؟

11 آبان 1405
صدور پروانه برای “بوگاتی” خودروی میلیون دلاری!+تهیه‌کننده‌ی «در امتداد شب»+…

صدور پروانه برای “بوگاتی” خودروی میلیون دلاری!+تهیه‌کننده‌ی «در امتداد شب»+…

11 آبان 1405
انسانیت در شهر دَدان؟؟⇐رونمایی از پوستر فیلم “حاشیه”

انسانیت در شهر دَدان؟؟⇐رونمایی از پوستر فیلم “حاشیه”

11 آبان 1405
ایستاده دربرابر دوقطبی!/مرگ حمید علیدوستی فوتبالیست فرهنگی/متاثر از قلیچ و همایون و…

ایستاده دربرابر دوقطبی!/مرگ حمید علیدوستی فوتبالیست فرهنگی/متاثر از قلیچ و همایون و…

10 آبان 1405
ثبت قرارداد اکران “بالاچ” ساخته‌ی بازیگر «آینه عبرت»+ کمدی “سومریها”

ثبت قرارداد اکران “بالاچ” ساخته‌ی بازیگر «آینه عبرت»+ کمدی “سومریها”

10 آبان 1405
  • خانه
  • خبر
  • رک و راست
  • شیروانی داغ
  • گزارش
  • گفتگو
  • گوناگون
  • یادداشت
  • یک سکانس سینمایی

© 2023 ژورنال سینما - تمام حقوق محفوظ است طراحی سایت توسط آنیل طراح

خوش آمدید!

وارد ناحیه کاربری خود شوید

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای بازنشانی رمز عبور خود وارد کنید.

ورود به سیستم
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • خانه
  • خبر
  • رک و راست
  • شیروانی داغ
  • گزارش
  • گفتگو
  • گوناگون
  • یادداشت
  • یک سکانس سینمایی
برای ما ژورنال چیز دیگریست و برای خیلی‌ها، چیز دیگر
ما به منظور دیگری ژورنالیست شدیم و آنها به‌منظور دیگری در این حرفه‌اند...