
سینماروزان: شهاب حسینی بعد از تجربه کارگردانی درام «ساکن طبقه وسط» که با فیلمنامهای آوانگارد از محمدهادی کریمی، در یکی از بدترین فصول اکران که ماه محرم باشد با پخش رسانهفیلمسازان روی پرده رفت و توانست در جلب مخاطب موفق باشد، و به دنبال آن دریافت جایزه بازیگری از جشنواره کن برای «فروشنده» اصغر فرهادی به چنان جاهطلبی رسید که تصمیم گرفت نمایشی به نام «اعتراف» را در تئاترشهر روی صحنه ببرد؛ نمایشی که علی نصیریان هم در آن ایفای نقش میکند.
به گزارش سینماروزان «اعتراف» علیرغم اقبالی که نصیب آن شده و بخش عمده اش هم از سوی مخاطبانی است که نه به صرف دیدن تئاتر که برای دیدار رودررو با شهاب و علی نصیریان به تئاترشهر می آیند چندان که باید با اقبال خبره های حیطه نمایش و تئاتربینهای حرفهای مواجه نشده است.
چندی قبل فاطمه معتمدآریا بازیگر پیشکسوت ایرانی این نمایش را با عبارات «رادیویی»، «بدون میزانسن» و «با صدای بد» توصیف کرد(اینجا را بخوانید) و حالا قطب الدین صادقی کارگردان و مدرس دانشگاه آن را اثری در منافات با فرهنگ ایرانی دانسته است.
قطبالدین صادقی درباره بازار سیاه شکل گرفته برای فروش بلیت نمایش شهاب حسینی به «شرق» میگوید: این بازار سیاه نتیجه مستقیم ایجاد تئاتر تجاری و تئاتر خصوصی است و مسئولیت آن با دولت است که به جای آنکه در قبال آثار ملی احساس مسئولیت کند و در نگهداری سطح ذوق و اندیشه تلاش کند، به این فضای لجامگسیخته به دلیل بیمسئولیتی دامن زده و سرنوشت فرهنگی ما را به سرمایهداری و نوکیسههای کمسواد واگذار کرده است.
این پژوهشگر و مترجم بر این عقیده اصرار میورزد که دولت به دلیل بیپولیاش فرهنگ را به حال خودش رها کرده و حالا هم دارد خودش را به کوچه دیگر میزند و این سخت است که این نوکیسههای کمسواد و بیفرهنگ صاحب همه چیز شوند و انگیزهشان در تئاتر فقط دیدن چند چهره سینمایی باشد بیآنکه تئاتر برایشان مسئله باشد.
او در ادامه تأکید میکند این یک امر فرهنگی نیست و یک امر کاملا تجاری است که درواقع ضدفرهنگی و ضدمردمی است و این درست منافات دارد با آن چیزی که باید تئاتر شهر جایگاه تئاتر ملی ما را مطرح کند و در آن اهداف ارزشمند فرهنگی و هنری لحاظ شده باشد.
صادقی میگوید: نمایش «اعتراف» را ندیده اما تمام شنیدهها بسیار انتقادی است و اصلا کار ربطی به فرهنگ و زندگی ایرانی ندارد. در آن جرم و جنایت و زندگی مسیحی و اعتراف به گناه مطرح میشود که در کل با فرهنگ و زندگی ایرانی منافات دارد.
دکتر صادقی در پاسخ به اینکه فروش بلیت با قیمت بالا در بازار سیاه ربطی به گروه نمایش ندارد، معترضانه میگوید: هیچکس نمیتواند آب پاکی روی دستشان بریزد و این گروه و کارشان نتیجه سیاستگذاریهای اشتباه است که در آن بیمسئولیتی اینها به وجود میآید و مردم نوکیسه به دنبال این نوع تئاتر تجاری حاضر به هر نوع معاملهای هستند.
او با اشاره به اینکه این نوع بازار سیاه در دنیا بینظیر است، میگوید: در هیچجا تئاتر بازاری به این نوع قیمتهای گزاف نمیرسد و اگر هم استقبالی هست با مدیریت درست و در روال عادی و قابل کنترل ماهها و در اجراهای رپرتوار سالانه تماشاگرانش را جذب میکند اما در ایران به دلیل آنکه بهترین تالار تئاتری ایران در اختیار تئاتر بازاری قرار میگیرد که این از پایه اشتباه است، باید منتظر بود که نوکیسهها برای سودجوییهایشان دست به چنین ارقام نجومی بزنند.
دکتر صادقی با تأکید بر اینکه همچنان سطح ذوق و اندیشه ملی و زیباییشناسی ملی باید محافظت شود، تأکید میکند تئاتر تجاری وابسته به ذوق نوکیسههاست و اینها زمانی بهدرستی مدیریت میشوند که دولت در تئاتر شهر فقط هدفش ارائه تئاتر ملی باشد و اصلا چنین جایگاه معتبری را اختصاص به تئاتر تجاری ندهد. در تمام دنیا دولت با اختصاص بیتالمال به حفظ تئاتر ملی میپردازد و تئاتر تجاری روی پاي خودش میایستد و این دو از هم تمایز دارند.
این کارگردان در پایان یادآور میشود با یک مهندسی فرهنگی درست میشود با این بحران و فاجعه فرهنگی مقابله کرد و با هدفمندی دوباره میشود از جایگاه هنر و فرهنگ ملی دفاع کرد و تحت هیچ شرایطی اوضاع را به سودجویان و نوکیسگانش واگذار نکرد.
یعنی متاسفم برای سایتتون که تمام مدت درحال جستجو برای خبری ضد شهاب حسینیه،چقدر به ایشون حسادت می کنید حیرت انگیزه این میزان حسادت به شهاب حسینی و صد البته اصغر فرهادی
قطب الدین صادقی کیه اصلا که واکنشش اهمیت داشته باشه