
سینماروزان: سیطره دوقطبی “آثار ارگانی-آثار متصل به سرمایههای مشکوک” بر سینمای ایران چنان است که تقریبا دوسوم جریان اصلی تولید و اکران را به خود اختصاص داده و به ندرت بتوان فیلمسازی پیدا کرد که خارج از این دوقطبی به فعالیت بپردازد.
در این شرایط فیلمسازانی نظیر اصغر فرهادی که وقتی در ایران فیلم میساختند از حمایت برخی بانکها برخوردار بودند، کوشیدهاند بهواسطه جوایزی که از جشنها و جشنوارههای فرنگی گرفتهاند، بودجه تولید خود را از خارح ایران تامین کنند ولی این جذب بودجه از خارج چطور صورت میگیرد؟؟
روزنامه اصولگرای فرهیختگان با زیر ذرهبین بردن منبع مالی فیلم تازه اصغر فرهادی “یک قهرمان”، مدعی شده این فیلم هم بسان بسیاری از آثار محصول داخل، یک فیلم ارگانی است که با حمایت مرکز ملی سینمای فرانسه منسوب به وزارت فرهنگ دولت این کشور تولید میشود.
متن گزارش فرهیختگان را بخوانید:
بهتازگی از سوی مرکز ملی سینما و انیمیشن فرانسه Centre national du cinéma et de l’image animée که با نام اختصاری (CNC) شناخته میشود، فهرست ۱۳ فیلمی که قرار است با حمایت این مرکز در کشورهای دیگر ساخته شوند، اعلام شده است و نام پروژه جدید اصغر فرهادی هم در میان آنهاست. به این ترتیب او بعد از «گذشته»، «فروشنده» و «همه میدانند»، حالا چهارمین فیلمش را با وزارت فرهنگ دولت فرانسه و با بودجه بخش «کمک به سینماهای جهان» میسازد. کارگردانان کشورهای گوناگون هر ساله میتوانند پروژههای خود را بههمراه سناریوی فیلمهایشان با نسخهای به زبانهای فرانسه یا انگلیسی، به بخش «کمک به سینماهای جهان» ارائه کنند تا درصورت پذیرفته شدن، از کمک مالی این مرکز بهرهمند شوند.
این پروژههای سینمایی حتما باید از طریق یک کمپانی فرانسوی به مرکز ملی سینما ارائه شوند تا بودجه این مرکز، بهعنوان ضامن اجرایی تولید فیلم، در اختیار آن کمپانی قرار بگیرد.«یک قهرمان» پروژه جدید اصغر فرهادی از طرف کمپانی ممنتو، به مرکز دولتی سینمای فرانسه معرفی شده است که این اتفاق درمورد سه فیلم قبلی او هم افتاده بود و با طی شدن همین روند، بودجه ساخت را از وزارت فرهنگ فرانسه دریافت کرد.
این بودجه تنها در اختیار فیلمسازان کشورهایی که از جانب فرانسه بهعنوان «کمتر توسعهیافته» شناخته میشوند، قرار میگیرد و اکثرشان جزء مستعمرات فرانسه بودهاند؛ هرچند اسپانیا هم بارها توسط میانبرهای مختلف، با اینکه در فهرست مشمولان این بودجه قرار ندارد، توانسته آن را دریافت کند که «همه میدانند» یک نمونه از آن است.
کمیسیونی که تخصیصدهنده این بودجه است، هر سال دو یا سه بار تشکیل جلسه میدهد تا سناریوهای رسیده را مطالعه و در نهایت، ۱۰ تا ۱۵ پروژه سینمایی حائز شرایط دریافت کمک مالی این مرکز را معرفی کند.پیش از این، غیر از اصغر فرهادی، بعضی دیگر از کارگردانان سینمای ایران ازجمله محسن مخملباف، عباس کیارستمی و رفیع پیتز از کمکهای مالی مرکز ملی سینمای فرانسه استفاده کرده بودند.کمیته بررسی پروژههای سینمایی مرکز ملی سینما شامل دو بخش است که یک بخش مربوط به فیلمهای اول و دوم و دیگری مربوط به پروژه کارگردانانی است که حرفهایتر هستند. در اعلامیههای مربوط به مرکز ملی فیلم فرانسه اشاره شده که مطالعه این فیلمنامهها در مسیر اعطای بودجه به آنها، جنبه محتوایی هم دارد.
این خصوصا درمورد فیلمسازان شناختهشدهتر واضح به نظر میرسد چون مطالعه فیلمنامههای آنها چندان نمیتواند جنبه کیفی داشته باشد.در کمیسیون اول هفت کارشناس پروژههای رسیده را مورد مطالعه قرار میدهند و در کمیسیون دوم، ۶ کارشناس مسئولیت بررسی فیلمنامهها را برعهده دارند.امسال ۱۳ پروژه سینمایی از کشورهای تایلند، اسپانیا، اوکراین، مراکش، آرژانتین، اسلواکی، گرجستان و ایران در این مرکز پذیرفته شدهاند.فیلمسازان بعضی کشورها میتوانند نهایتا تا ۵۰درصد از این مرکز کمک دریافت کنند و فهرست کشورهایی که شرکتهای فرانسوی درصورت استخدام یک فیلمساز از آنها و اقدام به تولید مشارکتی، میتوانند ۸۰درصد از بودجه برآوردشده را از مرکز ملی فیلم فرانسه دریافت کنند، در جدولی به پیوست آمده است. در اکثر این کشورها تابهحال حتی یک فیلم کوتاه هم ساخته نشده و خیلی از آنها جزایری از مستعمرات فرانسه هستند که جمعیتی زیر صد یا حتی ۵۰ هزار نفر دارند.
نکته قابلتوجه درباره فیلمسازی اصغر فرهادی، از “جدایی نادر از سیمین” به بعد، این است که او تمام پروژههایش را با بودجه دولتی، البته دولتی غیر از ایران، جلوی دوربین برده است!؟؟ به این نکته هم میشود توجه کرد که دولتهایی مثل دولت فرانسه، برای اعطای بودجه یک فیلم ابتدا باید فیلمنامه آن را بخوانند و تایید کنند و بعد از ساخت هم