1

چرا خالق “…تا عشق‌آباد” از محمدحسین لطیفی و نویسنده “تنهایی لیلا” شکایت نکرد؟+عکس

سینماژورنال: منصور انوری نویسنده رمان دو جلدی تاریخی-مذهبی «از عشقاباد تا عشق‌آباد» با اشاره به اینکه فیلمنامه ای از اثر آماده کرده و آن را در اختیار محمدحسین لطیفی قرار داده بود به گلایه از این پرداخته که چرا لطیفی بدون هماهنگی با وی حامد عنقا که آخرین همکاری وی با لطیفی “تنهایی لیلا” بود را مسئول نوشتن فیلمنامه کرده است.

به گزارش سینماژورنال منصور انوری در این باره به روابط عمومی حوزه هنری بیان داشت: در ابتدا فیلم‌نامه این اثر را من نوشتم. اما پس از مدتی متوجه شدم که آقای لطیفی نگارش این اثر را به حامد عنقا سپرده است. این در حالی بود که طرح و ایده اثر در اختیار من بود و پیشنهاد ساخت آن را در گفت‌وگویی که با لطیفی داشتم به ایشان دادم.

وی ادامه داد: به هر حال و از آنجایی که آقای لطیفی و آقای عنقا هر دو سید هستند و هدف من هم تنها تبلیغ دین و بارگاه امام رضا (ع) بوده است، در این زمینه شکایتی نکردم.

رمانی برآمده از مستندات دهه 40

انوری درباره فضای رمان گفت: اثر به موضوعاتی چون زیارت، شفا، مسائل سیاسی و حضور متفقین در ایران می‌پردازد. همچنین در پیرنگ این داستان به وقایع بعد از ۱۵ خرداد، ساواک و مبارزان انقلاب اسلامی اشاره شده است. در واقع کتاب در مقاطع زمانی متفاوت سپری می‌شود.

این نویسنده افزود: این رمان را بر اساس مستنداتی از یک اتفاق که در سال ۱۳۴۲ رخ داده، نوشته‌ام. در آن دوران فرزند کوچک دبیر اول حزب کمونیست ترکمنستان فعلی دچار سرطان خون می‌شود و پدربزرگ این کودک که در دوران جنگ جهانی دوم به همراه ارتش سرخ در مشهد حضور داشته و شاهد شفای بیماری در حرم امام رضا (ع) بوده است، تصمیم می‌گیرد او را برای شفا به بارگاه امام رضا(ع) بیاورد. البته پدر کودک به دلیل اعتقادات کمونیستی با این اقدام مخالفت می‌کند اما پدربزرگ به همراه یکی از دوستانش کودک را به طور مخفیانه وارد ایران می‌کنند. در مسیر حرکت آن ها به سوی مشهد، این کودک و پدربزرگ شناسایی و مجبور به ترک ایران می شوند.

انوری با اشاره به واقعی بودن اصل داستان بیان داشت: استواری که در اوایل دهه ۴۰ شمسی رئیس پاسگاه مرزی باجگیران بود، این داستان را برای یکی از دوستانم تعریف کرده بود و من هم بر اساس شنیده هایم از این واقعه و با اضافه کردن حواشی دیگر به این رویداد، اثری داستانی و مستند را خلق کردم.

منصور انوری
منصور انوری