1

پرسشهای یک رسانه اصولگرا متعاقب انتشار فهرست بیش از دوهزارنفره متقاضیان کاخ رسانه‌های فجر⇐وقتی در خوش‌بینانه‌ترین حالت بیش از صد روزنامه‌نگار و منتقد فعال سینما نداریم آن ۱۹۰۰ نفر از کجا آمده‌اند؟؟/چرا یک سامانه مجازی غیرموثر تقاضای بیش از ۲۰ کارت کرده؟؟/چرا سازمان صداوسیما با صدها متقاضی در این فهرست است؟/چرا برنامه‌ای تلویزیونی که از پارسال تا امسال حتی یک قسمت هم روی آنتن نرفته با ده‌ها نفر متقاضی حضور در کاخ رسانه هاست؟؟/سامانه‌ای اینترنتی که با ۴۰ نفر متقاضی کارت جشنواره است چرا نمیرود به طور مستقل سالن اجاره کند؟

سینماروزان: تقاضا برای شفاف سازی که در سالهای گذشته از سوی رسانه های مستقل بنیان گذاشته شد حالا به مدیران سینمایی هم رسیده و بعد از شفاف سازیهایی که درباره فهرست حمایتهای مالی برخی ارگانهای زیرمجموعه سازمان سینمایی رخ داد، دبیرخانه فجر هم در اقدامی شفاف ساز فهرست بیش از 2000 نفره متقاضیان حضور در کاخ رسانه های فجر را منتشر کرده است.

به گزارش سینماروزان متعاقب این شفاف سازی، رسانه اصولگرای «جوان آنلاین» با ارائه تحلیلی بر این فهرست، چند پرسش مهم را در چرایی رسیدن متقاضیان حضور در کاخ رسانه ها به بیش از 2000 نفر مطرح کرده است.

متن تحلیل «جوان آنلاین» را بخوانید:

چندی پیش روابط عمومی جشنواره فیلم فجر فهرست ۲۲۲۷ نفر از متقاضیان دریافت کارت خبرنگاری برای حضور در سی و هفتمین دوره جشنواره را منتشر کرد، فهرستی که بدون در نظر گرفتن افراد و اسامی تنها با رؤیت عددی بیش از دو هزار نفر تعجب و شگفتی فعالان این حوزه را برانگیخت آن‌هم درحالی‌که جامعه خبری به‌خصوص روزنامه نگاران و منتقدین فعال حوزه سینما در خوش‌بینانه‌ترین حالت ممکن هرگز بیش از ۱۰۰ نفر نبوده پس چگونه است که لیست منتشرشده بیش از ۲۰۰۰ نفر است.

اما نکته قابل‌توجه این فهرست اسامی بسیاری از رسانه‌ها تحت عناوین سینمایی و غیر سینمایی بوده که هرگز نام و نشانی از آنان در طول سال نبوده و به هنگامه جشنواره همچون قارچ از زمین سر درآورده و این سؤال مهم را پدید می‌آورند که اساساً خروجی و نتیجه این ۲۰۰۰ هزار نفر منتسب به رسانه‌های رنگ وارنگ قرار است چه باشد؟ و اینکه آیا برای پوشش خبری یک رویداد ولو مهم و تأثیرگذار قرار است چه شق‌القمری رخ دهد که دو هزار نفر به‌ظاهر فعال رسانه در آن متقاضی می‌شوند؟ و آیا سازمان سینمایی و به‌عنوان متولی برگزارکننده جشنواره چه تعدادی از آن‌ها را تائید و کارت خبرنگاری صادر می‌کند؟

متاسفانه حضور در جشنواره فیلم فجر هم برای عده‌ای دکان شده است. مثال همان ثبت نام طرح ترافیک خبرنگاری. خبرنگارانی که سال تا ماه پیداشان نیست و اصلا کسی نمی‌داند این‌ها در کدام رسانه فعالیت دارند برای امتیاز طرح ترافیک از هر طریقی شده است خودشان را در یک لیست یک رسانه میچپانند و درنهایت هم عده خیلی کمی از آن خبرنگاران واقعی طرح ترافیک می‌گیرند. شاهد مثالش هم انتشار اسامی عجیب و غریب در لیست طرح ترافیک خبرنگاران بودکه از فرزندان وکیلان و وزیرانی که اصلا سابقه یک روز کار خبری هم نداشتند در آن پیدا میشد.

در فهرست منتشرشده از متقاضیان حضور در کاخ رسانه، تنها از یک سامانه ویدئویی که مربوط به یک اپراتور تلفن همراه است حدود بیش از ۲۰ خبرنگار متقاضی شدند و یا سازمان صداوسیما که با تفکیک برنامه‌های تخصصی و غیرتخصصی بالغ‌بر ۳۰۰ نفر خبرنگار و منتقد معرفی کرده است درحالی‌که همه‌ساله رسانه‌های اصلی و فعال حوزه سینما نهایتاً ۴ الی ۵ خبرنگار، عکاس و منتقد برای پوشش خبری به ستاد آن جشنواره معرفی می‌کنند. چرا برنامه‌ای تلویزیونی که از پارسال تا امسال حتی یک قسمت هم روی آنتن نرفته با ده‌ها نفر متقاضی حضور در کاخ رسانه هاست؟؟

اما دراین‌ بین برخی رسانه های خاص که روسایشان به کارمندان ساختارهای بودجه‌خوار بدل شده اند و همچنین رسانه‌های غیرتخصصی و کاملاً بی‌ربط نیز خود مزید بر علت هستند. اینها بسیاری از ردیف‌های لیست منتشرشده را به تسخیر خود در آورده‌اند!! چرایی این میزان علاقه‌مندی و درخواست فقط برای بهره‌مندی و فخرفروشی مبنی بر حضور در کاخ آن‌هم در ایام جشنواره است؟؟ به‌گونه‌ی که از بی‌نام‌ونشان‌ترین تا معتبرترین رسانه‌ها هر چه نام و نشان از افراد و اطرافیانشان بوده معرفی و متقاضی کرده‌اند که بی‌تردید خروجی آن جز نازل کردن شأن و منزلت خبر و خبرنگاران نبوده و نخواهد بود.

اگر جشنواره برای این دوستان اینقدر اهمیت دارد چرا بابتش هزینه نمی‌کنند؟ برنامه‌ای که قرار است مثلا با ۴۰ نفر این رویداد را پوشش بدهد چرا نمی‌رود بلیت جشنواره را بخرد یا با اجاره سالن به سبک برخی صنوف سینمایی، جشنواره را از سینمای مردمی پوشش بدهد؟ آیا همه چیز در کاخ جشنواره خلاصه شده است؟ 

دست اندرکاران جشنواره که خودشان به لیست واقعی خبرنگاران سینمایی واقفند و اشراف دارند باید از هر رسانه نهایتا ۵ تا ۷ نفر را تایید کنند که تبعیضی ببین رسانه‌ها وجود نیاید. واقعیت این است یک گروه ۴۰ نفره مگر می‌خواهد پخش زنده فینال جام جام جهانی را پوشش دهد که این تعداد درخواست کارت داده است؟؟
بی‌تردید فهرست منتشرشده تنها لیست افراد متقاضی برای دریافت کارت خبرنگاری است و هنوز جشنواره فیلم فجر علی‌رغم اینکه حدود یک هفته تا آغاز مهم‌ترین رویداد سینمایی کشور زمان باقی‌مانده است تصمیمی مبنی بر تائید یا عدم تائید این فهرست حداقل در رسانه‌ها اعلام نکرده است، اما بی‌صبرانه منتظر می‌مانیم تا دبیرخانه سی و هفتم در لیستی جدید اعلام کند چه تعدادی از فهرست متقاضیان را برای حضور در جشنواره تائید کرده و کارت خبرنگاری برای آنان صادر می‌کند.