1

توجیهات کارگردان فیلم ارگانی “روز بلوا” در چرایی محافظه‌کاری بیش از حد⇐فکر می‌کنید فضا آماده است؟/فضای گفتگو در جامعه نیست!/مکالمه، وجود ندارد!/چرا “مصلحت” را نشان نمی‌دهند؟/بلدم طوری حرف بزنم که کسی آزار نبیند!!!

سینماروزان/میلاد جلیل‌زاده: فیلم “روز بلوا” که با حمایت سازمان اوج تولید شده، نومید از اکران به صورت مینی‌سریال وارد شبکه خانگی شده است.

“روز بلوا” هرچند در ایده اصلی، اثری بدیع است ولی در پرداخت داستانی و به خصوص ماجرای ورود به زندگی یک روحانی خطاکار، بیش از حد دچار محافظه‌کاری و دور از زمانه خود است.

بهروز شعیبی کارگردان “روز بلوا” در بخشی از گفتگوی بلند با روزنامه فرهیختگان مخاطب پرسش‌هایی در چرایی این همه احتیاط و محافظه کاری قرار گرفته؟

متن پرسش و پاسخ فرهیختگان با شعیبی را بخوانید:

 

*به نظر فیلم «روز بلوا» در ورود به مساله خیلی محتاط عمل می‌کند یعنی در نسبت روحانی فیلم با حجم اتفاقات امروز ایران با ملاحظه و به‌نفع حاج‌آقا بدیعی (روحانی قصه) عمل کرده است.

فکر می‌کنید آنقدر فضای سینما آماده است که شما بیشتر درباره روحانیت حرف بزنید؟

*سوال ما دقیقا از ابتدای مصاحبه همین است. چرا فضای سینما هنوز آماده نیست؟

من می‌گویم این فیلم محتاط نیست. فیلمی است که آنالیز می‌کند. فکر می‌کنید محتاط است چون بیننده ما عادت کرده مثل بعضی فیلم‌هایی که در سینما می‌بیند او را دچار احساسات لحظه‌ای کند و از همین خوشش می‌آید. آن فیلم‌ها ممکن است در ژانر کمدی یا اکشن یا… باشند و این کدها در فیلم‌های دیگر نیز وارد شده است. من می‌گویم فیلم دارای یک‌سری التهابات کاذب شده که می‌خواهد مخاطب در همان لحظه بگوید من چه فیلمی دیدم ولی یک سال بعد حاضر نیست دوباره آن فیلم را ببیند. اینها غالب فیلم‌های بفروش ما شده‌اند. فیلم “مصلحت” آقای دارابی را دیده‌اید؟ چرا فیلم “مصلحت” نمایش داده نمی‌شود؟ آن فیلم تقریبا سعی کرده آخوند منفی و مثبت را نشان دهد.

*می‌پذیرید به‌خاطر یک‌سری حساسیت‌ها از گفتن یک‌سری واقعیت‌ها پرهیز می‌کنید؟

خیر. من در “روز بلوا” این کار را نکردم ولی می‌گویم آن گفت‌وگویی که ما در “روز بلوا” درباره آن حرف می‌زنیم، هنوز فضای آن در جامعه ایجاد نشده است.

*ظاهرا شما دارید همه‌چیز فیلم را گردن می‌گیرید.

منظور من این است که فضای گفت‌وگویی که روز بلوا حرفش را می‌زند و می‌گوید باید بین روحانیت و جامعه باشد، هنوز در جامعه ما نیست. فکر نکنید من چیزی نشان دادم که در جامعه وجود دارد ولی در بیان آن احتیاط کردم. من می‌گویم این مکالمه الان هم وجود ندارد.

اخیرا پرونده امثال قاضی‌منصوری هم در رسانه علنی شده است.

بله. درست است. شخصیت‌هایی که لباس روحانیت داشتند و بدون لباس محاکمه شدند یا روحانی بودند و این مسائل را داشتند، در جامعه می‌بینیم ولی حاضر نیستیم فیلم مصلحت را نمایش دهیم. من می‌گویم روز بلوا برای این نمایش داده می‌شود که من بلد هستم درباره هر موضوعی حرف بزنم ولی طوری باشد اگر فردی کم‌سن و سال هم آن را ببیند، آزار نبیند درحالی که موضوع را برای او بازگو کنم.