1

برگزاری اولین نشست مدرسه ملی سینما با حضور مدیرمسئول روزنامه توقیفی “جامعه”

سینماژورنال: مدرسه ملی سینمای ایران با همکاری دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نخستین نشست تخصصی «سينما- دانشگاه» را روز گذشته – سه‌شنبه ۲۶ آبان – در دانشگاه تهران برگزار کرد.

به گزارش سینماژورنال در اين نشست فيلم “چهارشنبه ١٩ ارديبهشت”  نخستین فیلم بلند سینمایی وحيد جليلوند، با شرکت جمعی از دانشجویان و اساتید علوم اجتماعی، در تالار ابن خلدون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نمايش داده شد.
نکته جالب این نشست حضور حميدرضا جلائي پور عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی و مدیرمسئول روزنامه های توقیفی “جامعه” و “نوسازی” و رییس شورای سیاستگذاری روزنامه “نشاط” به عنوان یکی از کارشناسان نشست نقد و بررسی بود.
مجيد حسيني‏‌زاد عضو هیت علمی دانشکدۀ صدا و سیما و محمد گذرآبادي مترجم، نویسنده و کارشناس فیلمنامه، دیگر چهره‌هایی بودند که در نقد و بررسی اثر حضور داشتند.
در ابتدای این نشست، یونس نوربخش رئیس دانشکده علوم اجتماعی، انگیزۀ مشترک مدرسه ملی سینمای ایران و دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران را از اجرای این سلسله نشست‌ها، برقراری پلی موثر و جدی میان سینما و دانشگاه عنوان کرد و ورود دانشگاه، فرهیختگان و صاحب‌نظران علوم اجتماعی به حوزۀ سینما را عاملی موثر برای غنی‌تر شدن سینمای ایران دانست.
 او این نشست‌ها را به عنوان لابراتواری برای به بحث گذاردن دانسته‌های دانشجویان و در عین حال، محفلی مفید و کاربردی برای فعالان سینمایی معرفی کرد.
ارائه پیشنهاداتی کاربردی جهت بهبود وضعیت سینمای ایران
محمد گذرآبادی، فیلم‌نامه‌نویس، مترجم و نمایشنامه‌نویس، نخستین سخنران این نشست بود؛ او ایدۀ برخورد سینما و دانشگاه را اتفاقی جدید و نو عنوان کرد و ماهیت سلسله نشست‌های «سینما- دانشگاه» را متفاوت از آنچه به عنوان نقد فیلم شناخته می‌شود، دانست. گذرآبادی همچنین فلسفۀ اجرای این نشست‌ها را ارائه پیشنهاداتی کاربردی جهت بهبود وضعیت سینمای ایران، به‌ویژه در حوزۀ فیلمنامه‌‏نویسی معرفی کرد.
این کارشناس فیلم‏نامه ، تعریفی از درام اجتماعی ارائه و تصریح کرد که یکی از مهم‏ترین مسائل سینما این است که سینماگران و فیلم‏نامه‏‌نویسان ما هنگام خلق اثر، کمتر به مخاطبان خود می‏اندیشند.
طیف گسترده‏‌تری از عواطف و احساسات در  “چهارشنبه 19 اردیبهشت” مورد غفلت واقع می‌‏شود
به‌گفته‌ی او، فیلم “چهارشنبه 19 اردیبهشت” از نظر برانگیختن عواطف و احساسات مخاطب موفق به برانگیختن احساساتی چون ترحم و تحسین شخصیت‏‌ها می‌‏شود اما طیف گسترده‏‌تری از عواطف و احساسات مورد غفلت واقع می‌‏شود و مخاطب برای برانگیخته شدن این احساسات است که به سینما می‏‌آید، این ضعف کلی اکثر فیلم‏های ایرانی تلقی می‌‏شود که نتیجۀ آن به وضوح در گیشۀ سینمای ایران قابل مشاهده است.
زمینه ای خوب برای بررسی مشکلات و آسیبهای اجتماعی
حمیدرضا جلائی‌پور نیز با اشاره‌ به مشکلات، آسیب‌ها و مصیبت‏‌های اجتماعی مطرح شده در فیلم “چهارشنبه 19 اردیبهشت” پرداخت و با اشاره به ارجاعات فیلم “چهارشنبه 19 اردیبهشت” توضیحاتی جامعه‏‌شناسانه درباره جامعۀ ایران ارائه کرده و افزود: تحلیل این‏گونه فیلم‌‏ها که از محتوای جامعه‏‌شناسانه برخوردارند، زمینۀ خوبی برای ما جامعه‏‌شناسان فراهم می‏‌کند که بتوانیم از رهگذر آن‏ها مشکلات و آسیب‌‏های اجتماعی ایران را مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم.
او گفت: بیان مسائل و آسیب‏‌های اجتماعی به واسطۀ علم جامعه‌‏شناسی، بیانی خشک و بی‌‏روح خواهد داشت، که این نقص را می‏‌توان با بهره‏‌گیری از زبان هنر و سینما جبران کرد، چرا که مسائل اجتماعی به زبان فیلم مسلما جذابیت و مخاطب بیشتری خواهند داشت.
ارتباط سینما و دانشگاه به ارتباط مداومی بدل نشده است
حسینی‏‌زاد، به عنوان سومین سخنران بخش تحلیل نشست گفت: سال‏‌هاست بنا داشته‌‏ایم ارتباط موثری میان سینما و دانشگاه برقرار کنیم، و البته در برهه‌‏هایی هم نشست‌‏هایی انجام شد اما متاسفانه این اتفاق هیچ‏گاه تبدیل به جریانی مداوم نشد. وی اجرای سلسله نشست‏‌های «سینما- دانشگاه» را امری خجسته‏ دانست و ابراز امیدواری کرد که این حرکت تبدیل به جریانی همیشگی میان سینما و دانشگاه شود.
این مدرس دانشگاه درباره‌ی استفادۀ فیلم “چهارشنبه 19 اردیبهشت” از نشانه‏‌های بازنمایی تصویری، عنوان کرد که یکی از ضعف‏‌های فیلم این است که در برخی صحنه‏‌ها به تخیل مخاطب چندان مجال خیال‏‌پردازی نداده، گرچه فیلم هرجا نگاهی مستندوار به موضوع داشته، فوق‌‏العاده عمل کرده است؛ ضمن اینکه بازی بازیگران این فیلم در نماهایی بازنمایی تصویری خوبی داشته کرده است، به‌ویژه بازی نیکی کریمی که در واقع استاد بازیگری با سکوت خود است، بیان خوبی از مشکلات این شخصیت ارائه داده است.
در پایان این نشست، دانشجویان حاضر در این نشست به تحلیل فیلم  “چهارشنبه 19 اردیبهشت” پرداختند.
نشستها هر دو هفته یک بار ادامه می یابد
بنا بر این گزارش، مدرسه ملي سينماي ايران اين سلسله نشست‌‏ها را با هدف برقراري ارتباطي موثر و كاربردي ميان سينما و دانشگاه و همچنين ايجاد محفلي متشکل از جامعه‏‌شناسان و دیگر صاحب‏نظران علوم انسانی، براي به بحث گذاردن فيلم‌هاي روز سينماي ايران، هر دو هفته يكبار، با همکاری دانشكدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران، در این دانشکده ادامه خواهد داد.