
سینماژورنال: فریدون ناصری از جمله چهره های ماندگار هنر موسیقی ایرانی است.
به گزارش سینماژورنال ناصری که در کنسرواتوار سلطنتی بروکسل تحصیل کرده بود علاوه بر رهبری ارکستر سمفونیک تهران سابقه ساخت موسیقی متن برای تعدادی از آثار ماندگار سینمای ایران را هم داشت.
فریدون ناصری برای فیلمهایی چون “ناخدا خورشید”، “ستارخان” و “کفشهای میرزانوروز” موسیقی متن ساخت و سالهای برای رادیو و تلویزیون ایران موسیقی تصنیف کرد.
این هنرمند حدودا ده سال پیش از دنیا رفت و در زمان حیات نیز زیاد اهل گفتگو نبود. به تازگی شکرا.. رحیم خانی در روزنامه “شرق” متن گفتگویی منتشرنشده از او را ارائه داده است. گفتگویی که ناصری در آن درباره برخی از مشکلات هنر موسیقی در ایران سخن گفته است.
سینماژورنال متن کامل این گفتگو را که در اواخر دهه هفتاد انجام شده ارائه می دهد:
وضعیت آموزش موسیقی در کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
وضع آموزش موسیقی به چنددلیل در سراسر کشور بد است؛ چراکه خواه در هنرستانها یا در دانشگاهها از چندسال قبل بهوسیله جمعی که گویا حقیقتا با بچههای علاقهمند به موسیقی دشمنی دیرینه داشتهاند چنان برنامهریزی شده که هیچ محصولی نمیدهد و فقط وقت و عمر مشتی جوان بیگناه به هدر میرود. از هنرستان یا دانشگاه موسیقی که از ١٥کلاس تنها سه یا چهار کلاسش به موسیقی مربوط میشود، چه محصولی میتوان انتظار داشت. برنامه هنرستانها و دانشگاههای موسیقی چه فرقی برای مثال با دانشکده حقوق یا معقول و منقول دارد، حال اینکه رشته تحصیلیشان موسیقی است. چگونه با حجم درسهایی که مطلقا بهدرد یک موسیقیدان نمیخورد و ساعتها وقت میگیرد، میتوان انتظار داشت شاگرد یا دانشجو فرصت کار موسیقی داشته باشد. یک شاگرد رشته موسیقی لااقل در روز باید چهارساعت ساز تخصصی خود را کار کند و همین زمان را برای دروس تئوریک موسیقی احتیاج دارد. آیا با برنامهریزی نسنجیدهای که اعمال کردهاند، وقتی برای کار موسیقی باقی میماند. فاجعه بدتر آن است که حتی در امتحان ورودی دانشگاهها، شاگردی که پنجسال ویولن یا پیانو یا هر ساز دیگر غربی را نواخته وادار میکنند سهتار امتحان بدهد که او هم دوماه سهتار کار میکند و امتحان ورودی میدهد و به میمنت و مبارکی پذیرفته میشود. از چنین دانشگاهی چه بیرون خواهد آمد؟ درد بدتر این است که استاد ندارند و کسانی امروزه درس میدهند که گاه حقیقتا صلاحیت